
כל משקיע, בכל נקודת זמן, מתלבט איך להפיק את התועלת הגבוהה ביותר מהכסף הפנוי שיש ברשותו, וזאת מבלי להסתכן יתר על המידה. מי שלא מתלבט הוא יותר מהמר ממשקיע, והסיכויים שלו להגיע לתשואה מיטבית – נמוכים. בעידן הקורונה, שמטבעו מתאפיין באי ודאות, מתחדדת החשיבות של השאלה איך משקיעים ובעיקר באילו אפיקים.
השקעות בהיי טק
אחד האפיקים המעניינים הוא השקעה בהיי טק. חשוב להדגיש: מדובר בתחום שמצד אחד עשוי להיות מתגמל באופן יוצא דופן, כשלמשל מי שהשקיע בווייז, ובפרט בתחילת דרכה, זכה לרווח נאה מאוד – ומצד שני יש בו גם סיכון לא מבוטל.
מי שמוכן לקחת על עצמו את הסיכון, ולצאת להרפתקה עם מיזם שיכול לחולל שינוי משמעותי בעולם ולא "רק" לספק תשואה גבוהה מאוד, יכול לבחור בין השקעה ישירה, שימוש בפלטפורמות דיגיטליות רלוונטיות או השקעה בקרן הון סיכון שפתוחה לציבור הרחב. אגב, קרן הון הסיכון הגדולה בישראל, פיטנגו, מנהלת סכום של כ-2 מיליארד דולר, ועוד כדאי לדעת בהקשר זה שגופים מוסדיים רבים משקיעים בקרנות הון סיכון.
האם כדאי להשקיע בנדל"ן בזמן הקורונה?
נדל"ן נתפש כהשקעה בטוחה יחסית ובפרט לטווח הארוך. יחד עם זאת אי אפשר להתעלם מההשפעות של המגפה העולמית על שוק זה – כשאי הוודאות הכלכלית והחרדות של חלק ניכר מהציבור מובילים להפחתת הביקוש לנדל"ן למגורים, ואילו המעבר לעבודה מהבית עשוי להפחית את הביקוש למשרדים להשכרה.
מצד שני ישנו תת תחום ספציפי בנדל"ן שצפוי להרוויח בעקבות השינויים שמייצרת המגפה העולמית: חללי עבודה משותפים. חברות רבות צפויות לוותר על משרדים קבועים אבל עדיין להזדקק מעת לעת למקום שבו אפשר לעבוד בנוחות וביעילות, לקיים מפגשים וכו' – ולכן הביקוש לחללי עבודה שיתופיים, כך על-פי הערכות שונות, יעלה. אגב, רמי ברכה, מי שהיה במשך שנים רבות מנהל שותף בקרן פיטנגו, עוסק כיום בתחום זה של המשרדים המשותפים.
האם לצאת מהבורסה בזמן משבר עולמי או להיכנס אליה?
בתחילת תקופת הקורונה הבורסות רשמו ירידות חדות ולא מעט משקיעים בחרו לצאת ממנה. לאחר הצניחה באה נסיקה, ותוך זמן קצר המדדים הרלוונטיים חזרו לרמה שבה היו לפני שהנגיף החל להתפשט בעולם עקב אכילת בעלי חיים בסין – כך שמי שיצא מהבורסה הפסיד לא מעט כסף. לעומתו מי שנכנס בשיא המשבר הרוויח, אבל בכל מקרה ההמלצה היא להיכנס לבורסה בתקופת שגרת הקורונה החדשה רק אם אתם מוכנים לספוג הפסדים לפרקי זמן מסוימים.