
גם אם עבור חלק גדול מהישראלים גלובליזציה פירושה בעיקר האפשרות לרכוש סחורות במחירים זולים במיוחד דרך אתרים סיניים, כדאי להקדיש תשומת לב גם להחלטה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לבטל את הסכם הסחר הטרנס פסיפי. אמנם מדובר בהסכם שממילא לא נכנס מעולם לתוקף שכן הקונגרס לא אישר אותו, אולם גם כך אי אפשר להתעלם גם מהמימד ההצהרתי שטמון בפעולה שנקט טראמפ מייד עם היכנסו לבית הלבן. מומחה ההשקעות חיים טולדנו ממליץ על התעמקות בנושא גם בגלל שבמידה רבה ביטול ה-TPP (ראשי תיבות של Trans Pacific Partnership) מעיד על עתיד הסחר הבינלאומי ועתיד להשפיע במידה ניכרת גם על שווקי ההון ברחבי העולם.
איך משפיע ביטול ה-TPP על שוק ההון בארץ לפי חיים טולדנו?
השותפות הטרנס פסיפית, ה-TPP, אמורה הייתה להיות כוח כלכלי רב עוצמה ששותפות לו 12 מדינות ששוכנות לחופיו של האוקיינוס השקט: ארה"ב, אוסטרליה, ניו זילנד, קנדה, יפן, וייטנאם, סינגפור, מלזיה, ברוניי (סולטנות קטנה שמהווה את אחת המדינות העשירות בעולם בזכות מרבצי הנפט בשטחה), מקסיקו, צ'ילה ופרו.
ההסכם שהתגבש נשמר משום מה בסוד, דבר שיצר התנגדות חריפה כלפיו. בסופו של דבר הודלפו ממנו חלקים (באתר ויקיליקס), והביקורת הציבורית כלפיו התחזקה, ומי שהיטיב לנצל זאת היה דונלד טראמפ שאחת ההצהרות המרכזיות שלו במהלך הבחירות לנשיאות ארה"ב הייתה ההתחייבות לבטל את ה-TPP (שכאמור כלל לא אושר בקונגרס…)
כדאי לציין שכבר ב-2015 העריך חיים טולדנו כי לנוכח ההתנגדות המשמעותית בארצות הברית, הסכם זה לא ייכנס לתוקף, וכך אכן היה. ההשלכות של הביטול הבלתי נמנע משמעותיות גם לגבי ישראל, הן עקב רמת אי הוודאות הגבוהה שנוצרה בשווקים הבינלאומיים הרלוונטיים, והן עקב החשש למיתון בארה"ב עקב מלחמת מסחר בינלאומית.
איך להתנהג כששוק ההון סובל מחוסר ודאות?
מטבע הדברים כששוק ההון סובל מחוסר ודאות, וליתר דיוק שווקי הון רבים ברחבי העולם מתאפיינים בעצבנות ותזזיתיות עקב המאבק המסתמן בין ארה"ב לבין מדינות משמעותיות אחרות, ההמלצה היא להיזהר.
בפרט ממליץ מומחה ההשקעות חיים טולדנו על היצמדות לאפיקים שקליים, שכן המטבע הישראלי מפגין יציבות ועוצמה בתקופה זו.