
אחד הדיונים המורכבים ביותר בכלכלה הישראלית הוא על אחוז מס החברות שהממשלה גובה. מצד אחד עומדים אלה הטוענים, שבשביל שהכלכלה הישראלית תשגשג חייבים להפחית את מס החברות, מצד שני אלה הטוענים שאין זה הגיוני לגבות אחוז נמוך מחברות שמרוויחות הון עתק.
על מנת להבין טוב יותר את הויכוח, יש להבין תחילה מהי משמעותו של מס החברות ומהם השיעורים העדכניים שלו בישראל, הנה רקע קצר: מס חברות הוא מס שהמדינה גובה מגופים שהם ישות משפטית, קרי חברות. המס מוטל לא על בעלי המניות (אשר משלמים מס בנפרד) אלא על החברה עצמה. כל מדינה מטילה מס שונה על חברות ולא פעם, אחוז המס, הוא זה שקובע בסופו של דבר היכן חברות בינלאומיות יקבעו את מושבן.
חשוב לציין, שבישראל, כמו בלא מעט מקומות בעולם, יש מה שנקרא מס דו שלבי – מס אחד הוא על רווחי החברה ואותו החברה עצמה משלמת ומס אחר הוא על הדיבידנדים שמקבלים בעלי המניות, הם משלמים עליו מכספם שלהם. בישראל מס חברות מגיע ל-25 אחוז, כשבעבר, עד שנות השמונים הוא עמד על למעלה מ-60 אחוז. מס הדיבידנדים עומד על 30 אחוז, אחרי שבמשך שנים הוא עמד על 25 אחוז.
הוויכוחים הכלכליים מימין ומשמאל
כאמור מס חברות מושך אחריו לא מעט ויכוחים, כשלרוב הם מבטאים את ההבדלים בין שמאל לימין בזירה הכלכלית. בצד אחד עומדים אלו הטוענים, שאין זה הגיוני שחברות ישלמו מס כל כך נמוך בזמן שהן עושות רווחי ענק ודואגות להכניס כסף לבעלי המניות. במיוחד כשכסף זה לא מגיע לידי העובדים. אלה שתומכים בטענה זו נמצאים בצד השמאלי של המפה הפוליטית מבחינה כלכלית.
לעומת זאת, מי שנמצא בצד הימיני של המתרס נוטה לטעון כי אם אנחנו יועלה מס החברות, הרי שלא ישתלם לחברות בינלאומיות להיכנס לישראל, מה שיפגע בשוק העבודה, מאחר ויהיו פחות מקומות עבודה ויפגע בתחרות בין החברות ועל כן כלל הצרכנים ייפגע. לראיה הם נותנים את המצב ששרר בישראל עד שנות השמונים, כשמס החברות עמד על למעלה מ-60 אחוז. יש לציין, כאשר המדינה מעלה את מס החברות, הרי שהן צריכות להתגבר על ההפסדים או על תשלום המס הגבוה, הדרך שלהן לעשות זאת היא באמצעות העלאת מחירים לצרכנים או פיטורי עובדים.
בעלי המניות מתנגדים כמובן להעלאת מס חברות, ראשית כי זה בא על חשבון החברה ושנית, זה לא משנה באופן מהותי את המצב, כלומר הן לא מרוויחות מכך דבר, השוק לא בהכרח משתנה לטובתן, שלוש, בעלי המניות משלמים כבר מס על דיבידנדים ולכן אין סיבה, לטענתם שישלמו גם מס חברות גבוה. יש להדגיש שבמשך השנים הוכח, שבמקומות בהם יש מס חברות נמוך, הרבה יותר חברות בינלאומיות בוחרות מוכנות להקים את המטות שלהן שם.